Hoe bepaal je de kwaliteit van een zonnepaneel?
Om een indruk te krijgen van de betrouwbaarheid van het zonnepaneel en de garanties die u krijgt, kunnen het beste de specificaties in de offerte(s) worden vergeleken.
Let daarbij op:
a) Vermogen zonnepanelen
Een zonnepaneel wordt ontworpen om een bepaald vermogen te kunnen opwekken. In de productie ontstaan afwijkingen, waardoor het vermogen groter of kleiner wordt. De fabrikant geeft in de specificatie aan hoeveel procent het opwekvermogen van het zonnepaneel kan afwijken van het maximale vermogen (ook wel tolerantie genoemd). Meestal bedraagt dit plus of min 5%. Dit lijkt weinig, maar bij een zonnepaneel van325 Wp betekent 5% minder, dat het zonnepaneel slechts 309 Wp levert. En die -5% geldt dan ook voor het aantal kilowattuur dat wordt opgewekt. Kijk dus altijd naar het gegarandeerde vermogen van een zonnepaneel en niet alleen naar het maximale vermogen.
b) Rendement zonnepanelen
Een zonnecel in een paneel zet niet al het zonlicht om in elektriciteit. Het hoogst scorende zonnepaneel van dit moment haalt een rendement van bijna 20%. Dat wil zeggen, dat het paneel 20% van het invallende licht omzet in elektriciteit. Dit rendement heet ook wel de ‘zonnepaneel efficiency’.
Hoe hoger het rendement, des te meer elektriciteit haal je uit één zonnepaneel. Daardoor heb je minder zonnepanelen nodig. Dat is belangrijk als er minder ruimte is op het dak en voor een lagere investering. Dit verschilt per situatie.
c) Effect buitentemperatuur
Als het buiten warmer is, levert een zonnepaneel minder rendement. Deze vermindering wordt ook wel uitgedrukt in het percentage dat het vermogen terugloopt, bij een temperatuur hoger dan 25°C. Hoe lager dit getal (Temperature Coefficient of Pmax), des te minder loopt het vermogen terug en hoe beter dus de kwaliteit van het paneel. Kies daarom een zonnepaneel met de laagst mogelijke score: aan te bevelen zijn panelen waarbij dit getal onder 0,5% ligt ( = 0,5% verlies per graad Celsius) .
d) Keurmerken
De kwaliteit van een zonnepaneel kan men ook bepalen aan de hand van keurmerken. Zoals CE keurmerk, ISO en TÜV.